Taalweekend

Taal heeft vele vormen en is overal. Met taal kun je liefhebben en haten, gedichten schrijven en bezwaarschriften, mensen aan het lachen of aan het huilen maken. Kinderen krijgen met taal greep op hun wereld. Mensen die van ver komen, ontdekken via taal mogelijkheden om hun leven opnieuw vorm te geven. Door taal wordt het vreemde eigen en dat geeft hoop, het schept perspectief.

Dit is de reden dat de Taalwerkplaats Rooi, Gilde Samenspraak, Schrijfclub Impesant en vele anderen taal in alle facetten wilden laten zien in het lange Taalweekend van donderdag 2 tot en met maandag 6 juni 2016. Een weekend met een zeer divers programma, dat begon met een opening door burgemeester Maas, in samenspraak met Mark van de Veerdonk, gevolgd door een pubquiz van De Natte Plek met speciale nadruk op taal. Dit alles in café d'n Dommel.

De Senioren Filmclub presenteerde in Odendael 'The Reader', een aangrijpende film over een vrouw die zich zo schaamt over het feit dat ze niet kan lezen dat ze er niet voor uit durft te komen en zelfs de zwaarste consequenties aanvaardt.

In het weekend waren de weergoden met ons. Onder een stralende zon vermaakte Wim Daniëls het toegestroomde publiek met allerlei taalweetjes en grapjes. Schrijfclub Impesant en interviewer Jan van der Heijden presenteerden hun boeken en Rein Brugman, een geboren verhalenverteller uit Nijnsel, presenteerde zijn autobiografie. Op de taalmarkt kon je kennis maken met Rooienaren uit allerlei windstreken. Bij 't Paperas lazen mensen uit verschillende landen gedichten voor in hun eigen taal en het Nederlands.

Op zondag verzorgde de pas heropende Gouden Leeuw een heerlijke 'literaire lunch', die werd gelardeerd met verhalen en gedichten.

Het derde Groot Roois Dictee had als onderwerp de Rooise jongens die tussen 1946 en 1949 in Indonesië vochten. Samen met 't Roois Theater en Kalmann Mediaproducties en met dank aan Hans van den Wijngaard maakte de Taalwerkplaats een korte film over het onderwerp.