Woord van de week: aardig

Als je een persoon aardig noemt, is dat heel positief. 'Dat meisje is aardig' betekent dat ze vriendelijk en sympathiek is, fijn om mee om te gaan.

Als je een ding aardig noemt, is dat maar een klein beetje positief. Als je een aardige film gezien hebt, dan was de film niet slecht, maar eigenlijk viel hij wel een beetje tegen.

 

Aardig komt van 'aard' en daarmee wordt het karakter of een eigenschap van iemand of iets bedoeld. In het Middelnederlands (tussen 1100 en 1500) werd het geschreven als 'aert' en het ging alleen over mensen. Als mensen 'een goede aert' hadden, dan waren ze vriendelijk, maar als ze 'een valse aert' hadden, dan waren ze gemeen. (Het woord 'valsaard' bestaat nog steeds, maar wordt weinig gebruikt.)

 

Helemaal oorspronkelijk wordt met 'aert' de 'aarde' of de 'grond' bedoeld. Deze woorden worden nog steeds gebruikt in uitdrukkingen die iets van mensen beschrijven:

Het is de aard van het beestje. (Zo is het karakter van een persoon nou eenmaal.)

Dat komt uit de grond van haar hart. (Ze meent het oprecht.)

Dat kind is tot in de grond verwend. (Het kind is zo verwend dat het er een lelijk karakter van krijgt)

 

Brabants: Ergens goed / slecht den aard hebben. (Zich ergens wel / niet thuis voelen.)

 

grammatica

Aardig is een bijvoeglijk naamwoord. Het zegt iets over een persoon of een zaak.

Een bijvoeglijk naamwoord staat in het Nederlands vóór een zelfstandig naamwoord. In de meeste gevallen komt er een 'e' achter:

de aardige jongen

het aardige meisje

de aardige kinderen

een aardige vrouw

maar: een aardig_  meisje.

 

De regel is: Als bij het-woorden het onbepaald lidwoord 'een' gebruikt wordt, krijgt het bijvoeglijk naamwoord géén 'e'.

Reactie schrijven

Commentaren: 0